Homepage Slideshow
50703070_1988068234623195_9047965692745220096_o.png
kd_bilet_weekendowy_1178 x 439.jpg
https://kolejedolnoslaskie.pl/oferty-taryfowe/dolnoslaski-bilet-weekendowy/
faktystrona.png
Współpraca Dolnego Śląska oraz Autonomicznej Republiki Adżarii w Gruzji rozpoczęła się ponad 6 lat temu. Od tego czasu nasze regiony realizują wspólne działania m.in. w dziedzinie edukacji i nauki, kultury oraz turystyki i gospodarki. Organizowane są wymiany młodzieży w ramach wzajemnych konkursów wiedzy o partnerskim kraju i regionie, współpracują ze sobą teatry, a także uczelnie wyższe. Dzięki bardzo dobrym relacjom Dolny Śląsk i Adżaria stale rozwijają dziedziny współpracy. Tradycja produkcji wina w Gruzji sięga ponad 8 tysięcy lat i tym samym kraj ten jest doskonałym miejscem do poznania technik winiarstwa. Z tej możliwości skorzystali dolnośląscy winiarze, dla których misja gospodarcza do Autonomicznej Republiki Adżarii była okazją do spotkań z gruzińskimi winiarzami, poszerzania swojej wiedzy na temat szczepów winorośli oraz metod produkcji wina.
- Dolny Śląsk to jeden z polskich regionów o najstarszych tradycjach winiarskich i najdogodniejszym klimacie do uprawy winorośli. Produkcja wina w naszym województwie coraz prężniej się rozwija, a liczba winnic stale rośnie. Zależy nam na promocji produktów o charakterze regionalnym, dlatego też tworzymy tematyczne szlaki, takie jak Dolnośląski Szlak Piwa i Wina, a lokalni producenci zawiązują między sobą porozumienia ułatwiające im promocję – zaznacza Marcin Krzyżanowski, Wicemarszałek Województwa Dolnośląskiego.
Podczas misji gospodarczej winiarze mieli okazję odwiedzić nie tylko małe, rodzinne winnice, ale i duże przedsiębiorstwa, produkujące wino na międzynarodową skalę. Zakres technik stosowanych przez gruzińskich winiarzy – od produkcji wina w tradycyjnych glinianych kvevri zakopywanych w ziemi, po produkcję na skalę przemysłową przy użyciu nowoczesnego sprzętu – umożliwił dolnośląskim winiarzom zdobycie nowych doświadczeń oraz poszerzenia swojej wiedzy. Istotnym elementem misji była również prezentacja dolnośląskich win i serów, które zostały docenione przez gruzińskich winiarzy.
Delegacja z Dolnego Śląska – wicemarszałek Marcin Krzyżanowski, wiceprzewodniczący sejmiku województwa Andrzej Kredkowski, radni sejmiku województwa: Jadwiga Szeląg, Małgorzata Calińska-Mayer, Jacek Iwancz, Damian Mrozek, dolnośląscy winiarze oraz przedstawiciele mediów uczestniczyli również w oficjalnych spotkaniach z przedstawicielami Autonomicznej Republiki Adżarii. Wraz z panem Davitem Gabaidze - Przewodniczącym Rady Najwyższej Adżarii, panią Maiią Khajishvili - Minister Kultury, Edukacji i Sportu Adżarii, panem Jabą Phutkaradze - Ministrem Finansów i Gospodarki Adżarii oraz panem Zazą Shavadze - Ministrem Rolnictwa Adżarii rozmawiali o dotychczasowej współpracy naszych regionów. Doskonale układające się relacje umożliwiają poszerzenie jej zakresu m.in. w dziedzinie sportu, kultury i edukacji.
- Żadna współpraca zagraniczna nie jest tak ciepła, tak wzorowa, jak współpraca z Adżarią. Jeżeli chcemy budować długoletnią współpracę to trzeba również zachęcać młodych ludzi do poznawania Gruzji, Adżarii. I właśnie w tym kierunku idziemy – mówi Andrzej Kredkowski, wiceprzewodniczący sejmiku województwa.
Przedstawiciele Dolnego Śląska oraz Adżariimówili również o możliwych kolejnych porozumieniach o współpracy pomiędzy gminami w tych regionach partnerskich, promocji produktów regionalnych na Dolnym Śląsku oraz charakterystyce sektora rolniczego w Adżarii. Ważnymi tematami był również udział naszych przyjaciół z Gruzji w Forum Ekonomicznym w Karpaczu oraz planowana konferencja trójstronna: Adżaria, Dolny Śląsk i Brandenburgia.
Misja gospodarcza do Gruzji została zorganizowana w ramach projektu Going Global – Dolnośląska Dyplomacja Gospodarcza, dofinansowanego z Regionalnego Programu Operacyjnego dla Województwa Dolnośląskiego na lata 2014-2020.
tekst/foto: Biuro Prasowe Urzędu Marszałkowskiego Województwa Dolnośląskiego